Abstrakte Textur mit weichen, gedämpften Beige- und Cremetönen, mit subtilen Pinselstrichen und einem verwitterten Aussehen.

Grain mill

In the Lerchenhof agriculture, natural production is carried out with a lot of commitment and love, and with the annually changing cultivation, grains are processed.

In the own grain mill, only grain varieties from the natural cultivation are ground. The grain is cleaned using a wind sifter (windmill) from the 1930s. Restored and adapted to modern times, up to 150 kg of grain can be cleaned per hour. Our grain is ground with the stone mill. Frame and motor are custom-made. The funnel dates back to the 1930s, the four millstones to the 1940s. Up to 80kg of flour per hour are possible.

Eine ruhige Landschaft mit einer grünen Wiese, einer Holzbank, Bergen in der Ferne und einem klaren blauen Himmel.
Bilder der verschiedenen Getreidesorten Weizen, Dinkel, Roggen, Gerste, Waldstaude und Mais
Johann Steinwender untersucht einen Weizenhalm auf einem üppigen grünen Feld unter einem bewölkten Himmel.
Ein Mähdrescher lädt auf einem Feldweg Getreide in einen Anhänger ab. In der Nähe geht eine Person spazieren, links ist eine Holzkonstruktion zu sehen.
Nahaufnahme einer alten blauen Holzmaschine mit sichtbaren Zahnrädern und einer runden Öffnung, die den Blick auf die hölzernen Innenkomponenten freigibt.
Ein runder, knuspriger Laib Brot mit rissiger Oberfläche liegt auf einer Holzoberfläche, umgeben von einem weißen Tuch und einem Blick auf ein Schneidebrett.

Gain insights into the exciting world of grains, with its unique diversity. Johann Steinwender gladly offers bread baking courses upon request and takes you back to the roots of primal taste!