Abstrakte Textur mit weichen, gedämpften Beige- und Cremetönen, mit subtilen Pinselstrichen und einem verwitterten Aussehen.

The Lerchenhof Farm

Life arises and is sustainably maintained - at the Steinwender's for centuries.

46 hectares of grassland, farmland, and forest areas have been actively cultivated at Lerchenhof Agriculture for generations. Natural and environmentally friendly management has always been of utmost importance.

Around 1880, Lerchenhof became the main house of the Steinwender family through marriage, and the total property was divided between the two sons. At that time, Lerchenhof specialized in horse breeding and vegetable/arable farming. Both branches were well known far beyond the borders. Lerchenhof took a pioneering role and became the number one point of contact for farmers, schools, and interested parties from near and far.

In the middle of the 21st century, they slowly began to take a new path. The focus shifted to meat production and in the 70s and 80s, Lerchenhof Agriculture was converted to a fattening operation. A new butcher shop was built - today one of the few EU-certified slaughterhouses in Gailtal.

"Everything from our own production" was highly valued, and in 1992, they became founding members of the Gailtaler Speck g.g.A. Association, to which they still belong today. They began to specialize in the refinement of products, resulting in a proud and partly unique product range to this day.stolze und teilweise einzigartige Produktpalette.

The ongoing and gentle forestry was a constant accompanying process of this development. In 2007, it experienced its most valuable development through the construction of the wood chip heating system. Since then, the entire property, as well as neighboring houses, have been supplied with heat. An energy exclusively from our local forests.

From 2010 onwards, arable land regained more importance. In addition to grain cultivation for agriculture, the cultivation of grain for the Lerchenhof natural cuisine also began. The grain is dried, cleaned, and ground on the farm. This is how it is refined in breads, mueslis, and dishes of the 0-km restaurant.

Throughout all these epochs of development, the focus was never lost. The philosophy of sustainable and close-to-nature management was adhered to, as well as the motto "everything from one source."

A guiding principle by Hans Steinwender (1960) that significantly influenced and shaped this path reads: "Give the product time." It finds its application in all our tasks and is the secret recipe for our unique quality.

Drei Schweine streifen durch einen schlammigen Pferch, der von Holzzäunen umgeben ist, mit rustikalen Scheunen und üppigem Grün im Hintergrund.
Ein Mann und ein Kind ernten Gemüse in einem üppigen Garten. In der Nähe steht eine rote Kiste, im Hintergrund sind ländliche Gebäude und viel Grün zu sehen.
Ein Holzschild mit der Aufschrift „Bio Weizen“ steht in einem sattgrünen Weizenfeld, im Hintergrund von dichten Bäumen gesäumt.
Luftaufnahme auf das Wasserkraftwerk des Schloss Lerchenhof mit einem kleinen Staudamm mit klarem blaugrünem Wasser, umgeben von üppigem Grün und einer Kiesbereich, mit einem Holzschuppen in der Nähe.
Eine Person drückt auf gestapelte, verschnürte und gewürzte Fleischstücke mit grünen Etiketten auf einer weißen Oberfläche.
Eine ruhige Landschaft mit einer grünen Wiese, einer Holzbank, Bergen in der Ferne und einem klaren blauen Himmel.
Drei Schweine streifen durch einen schlammigen Pferch, der von Holzzäunen umgeben ist, mit rustikalen Scheunen und üppigem Grün im Hintergrund.
Ein Mann und ein Kind ernten Gemüse in einem üppigen Garten. In der Nähe steht eine rote Kiste, im Hintergrund sind ländliche Gebäude und viel Grün zu sehen.
Ein Holzschild mit der Aufschrift „Bio Weizen“ steht in einem sattgrünen Weizenfeld, im Hintergrund von dichten Bäumen gesäumt.
Luftaufnahme auf das Wasserkraftwerk des Schloss Lerchenhof mit einem kleinen Staudamm mit klarem blaugrünem Wasser, umgeben von üppigem Grün und einer Kiesbereich, mit einem Holzschuppen in der Nähe.
Eine Person drückt auf gestapelte, verschnürte und gewürzte Fleischstücke mit grünen Etiketten auf einer weißen Oberfläche.
Eine ruhige Landschaft mit einer grünen Wiese, einer Holzbank, Bergen in der Ferne und einem klaren blauen Himmel.
Telefonnummer LogoEmail Logo
Schloss Lerchenhof Logo

Opening Times Hotel

daily from 7:30 am – 11:00 pm

Opening Times Restaurant

Monday + Tuesday: Closed
Wednesday – Saturday:
7.30 – 10 am / 5 – 8.30 pm
Sunday / Public Holiday:
7.30 – 10 am / 12 – 2 pm / 5 – 8.30 pm

Farm shop "Schatzkammer"

daily from 7.30 am – 11 pm

Group / Celebration / Wedding

anytime upon request

Contact

Family Steinwender
Untermöschach 8
9620 Hermagor
Carinthia / Austria

Arrival

‭+43 4282 2100‬

info@lerchenhof.at

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Logo vom Cabrio Hotel
Logo Österreichisches Umweltzeichen – Green Location
Rotes Logo mit weißem Text „Nassfeld Pressegger See“ und einer stilisierten Berggrafik über dem Text.
Logo Slow Food Travel Alpe Adria Kärnten
Blaues Schild mit einem Schloss, einem Schlüssel, einer Feder und einem Herz, gekrönt von einer Krone und Sternen. Der Text darunter lautet „Heritage Hotels of Europe“. Florale Akzente an den Seiten.
Logo of Schlosshotels & Herrenhäuser featuring a castle above a striped shield, with the text "Experience Character" below.
Text „Kärnten“ in blauer Schrift mit darunter liegendem Strich und „It's my life!“ in grauer Schrift darunter auf weißem Hintergrund.
Logo Ecolabel
Rotes Schild mit weißer Aufschrift „AMA GENUSS REGION GASTRONOMIE“, mit Zierlinien über und unter „AMA“.